Follow Us @bijak.sihat

21 Julai 2017

Set Gastrik Shaklee

3:46 PTG 0 Comments
Bagi penghidap gastrik, sentiasalah jaga pemakanan anda ya. Makan ubat doktor dan ambil rawatan seperlunya. Selain itu, pesakit gastrik juga boleh mengamalkan Set Gastrik Shaklee. Set Gastrik Shaklee bukanlah ubat yang menyembuhkan tetapi khasiat di dalamnya dapat menyokong kesihatan perut anda dan mengurangkan simptom gastrik sedikit demi sedikit, insyaAllah. Terdapat 3 jenis suplemen dalam Set Gastrik Shaklee, iaitu:

Set Gastrik Shaklee


1) ESP - Energizing Soy Protein
ESP adalah suplemen minuman soya non-GMO. Di dalam soya terdapat kesemua 20 asid amino yang diperlukan oleh tubuh badan kita termasuk 9 asid amino perlu yang tidak dapat dihasilkan sendiri oleh badan tetapi didapati satu-satunya daripada pemakanan.
ESP merupakan sumber protein daripada kacang soya. Berbeza dengan protein daripada sumber haiwan, protein tumbuhan ini bebas lemak dan kolesterol. Namun, istimewanya fungsi protein soya memang sebanding dengan protein yang didapatkan daripada sumber haiwan.
Bagi tujuan masalah gastrik, ESP Shaklee memberikan kebaikan berikut:
  •           Mengurangkan keasidan dalam perut yang disebabkan oleh kehadiran jus gastrik berlebihan.
  •           Protein diperlukan untuk membina semula sel dan tisu baru yang telah dihakis dan dirosakkan oleh jus gastrik
  •           Mempercepat pembaikan luka jika gastrik disebabkan oleh ulser perut


2) Peppermint Ginger Plus
Muntah-muntah, kerap sendawa, buang angin dan senak perut semasa serangan gastrik adalah petanda badan banyak angin akibat keadaan yang berasid. Peppermint Ginger Plus mengandungi khasiat Halia di dalamnya yang sememangnya terkenal sebagai pembuang angin dalam kegunaan tradisional dan home remedy.
Selain membuang angin berlebihan dalam badan, mengurangkan simptom muntah dan loya, suplemen ini boleh membantu memberi rasa nyaman dan melegakan ketidakselesaan perut.
Ia juga boleh dihancurkan dan dibuat air minuman mengikut keselesaan mengambilnya.

3) OsteMatrix
OsteMatrix adalah suplemen yang membekalkan mineral Kalsium, iaitu salah satu mineral yang diperlukan badan dalam tujuan pembentukan tulang, gigi, gusi dan sendi yang sihat. Ia juga dilengkapi dengan Vitamin D yang menyokong penyerapan Kalsium dengan paling optimum.
Untuk masalah gastrik, OsteMatrix boleh membantu meneutralkan asid perut kerana ia bersifat alkali. Moga-moga dengan peneutralan asid yang tinggi di dalam perut akan mengurangkan kesan serangan gastrik tersebut.

Jika ditanya pendapat Jaja, elok sekiranya mengambil Set Gastrik Shaklee secara lengkap. Nak diambil secara satu-satu boleh juga jika bajet tak mengizinkan. Namun, mengambil secara set adalah terbaik kerana setiap satu suplemen tersebut mempunyai fungsi yang berbeza untuk masalah gastrik anda, contohnya Ostematrix untuk peneutralan asid, ESP untuk pembaikan dan pembinaan tisu rosak serta Peppermint Ginger Plus untuk meredakan ketidakselesaan perut anda akibat angin. Apa-apa pun, berbincanglah dengan SID  yang anda pilih untuk cadangan suplemen kerana keperluan setiap orang adalah tidak sama bergantung kepada gaya hidup dan masalah kesihatan lain.

Pesanan Jaja untuk pesakit gastrik, sentiasalah jaga jadual makan dan cara pemakanan anda, kurangkan apa yang tidak patut dan berpantang dahulu sebelum anda benar-benar sembuh. Sila baca artikel Jaja sebelum ini yang bertajuk Penyebab Gastrik dan 5 Tips untuk Pesakit Gastrik sebagai panduan ;)

Berjumpa dan minta nasihat doktor apabila perlu

Selain itu, rujuklah doktor dan sentiasalah ikut saranan ubat yang diberikan kepada anda.
Ambil juga Set Gastrik Shaklee jika perlu sebagai ikhtiar sokongan kepada rawatan anda di klinik dan hospital. Ia bukanlah kerana kita tidak yakin kepada perubatan moden, tetapi lebih kepada ikhtiar mencari penyelesaian terbaik. Minta nasihat doktor berkaitan pengambilan Set Gastrik Shaklee jika anda bimbang dengan kesan sampingannya akibat masalah kesihatan anda yang lain jika ada.

Sebagai seorang SID, semestinya Jaja amat gembira jika anda ingin mencuba Set Gastrik yang Jaja cadangkan ini tetapi dari suatu segi, Jaja juga concern dengan keadaan kesihatan anda berbanding keuntungan semata. No overclaimed, suplemen lebih bertindak mencukupkan nutrisi dan keperluan zat dalam badan kita, mudah-mudahan ia membantu untuk proses penyembuhan yang berpanjangan.. sebarang pertanyaan, jangan segan-segan hubungi Jaja ya. InsyaAllah Jaja bantu apa yang terdaya ;)


Sebarang pertanyaan mahupun pesanan, boleh hubungi Jajaseperti maklumat berikut:

Nama: Jaja @ Zaleha
ID Shaklee: 1227002
Whatsap / Phone / Telegram: 011-36198300 / 019-5728429


Jangan segan-segan ya!


Semoga semua pesakit gastrik di luar sana cepat-cepat sembuh ya!

Get well soon ;) ;)

20 Julai 2017

Penyebab Gastrik dan 5 Tips untuk Pesakit Gastrik

9:07 PTG 0 Comments
Sakit gastrik, atau dalam istilah perubatannya dipanggil gastritis adalah keradangan pada lapisan dalam perut. Radang ini biasanya disebabkan oleh tindakan bakteria yang biasanya menyerang perut sehingga menyebabkan ulser perut. Jika keadaan semakin serius tanpa rawatan, sakit gastrik boleh menjadi ulser dan lebih kronik lagi tinggi pula risiko untuk mendapat kanser perut – nauzubillah!

Gastrik


Simptom Sakit Gastrik

19 Julai 2017

Usahawan Online Patut Tiru 6 Strategi Lazada Ini!

9:30 PG 0 Comments

Anda salah seorang usahawan online? Masih tercari-cari ke bagaimana hendak melariskan jualan produk anda? Mungkin anda dapat ambil pengajaran daripada 6 strategi yang Lazada lakukan yang akan Jaja kongsikan buat anda ini J


Tentang Lazada


Siapa tak pernah dengar Lazada? Jaja pasti semua orang pernah mendengar tentang Lazada, iaitu sebuah laman web jualan yang begitu besar dan semakin terkenal.

Jaja pun pernah membeli 3 item di Lazada. Penghantaran yang dilakukan berasingan, dan barulah Jaja sedar yang Lazada menjadi tukang promosi kepada syarikat-syarikat yang menjual setiap item tersebut. Apa yang dilakukan betul-betul ala dropship! Tugas Lazada adalah mempromosi sebanyak item yang boleh kepada pengguna, kemudian apabila pelanggan membuat pesanan, urusan pembelian akan diuruskan 100 peratus oleh syarikat yang menjual. Pastinya Lazada akan mendapat komisyen kerana promosi yang dilakukan bagi setiap item yang terjual! Ha hebat kan ;)


6 Strategi Hebat Lazada

Dah bersedia untuk tahu apa strategi Lazada sehingga mampu melakukan ribuan jualan saban waktu? Jom!

1. Tawaran diskaun untuk pelanggan kali pertama yang membuat pembelian

Kalau anda pernah membuat belian di Lazada, tentu anda perasan anda akan diberi voucer diskaun 10 ke 20%. Ia diskaun yang pertama yang anda nikmati apabila berurusan dengan Lazada. 
Kalau dah dapat diskaun, mestilah pelanggan lagi tertarik ya tak. Jaja pasti dengan diskaun seperti ini, pengguna akan kembali lagi berurusan dengan Lazada lagi-lagi urusan pertama begitu lancar dan menggembirakan.
Anda sebagai usahawan online memiliki laman web jualan, rasa-rasanya boleh memberikan diskaun istimewa kepada pelanggan pertama anda? Pasti hebat!
2. Simpan database pelanggan

 
Apabila membuat pembelian di Lazada pertama kali, pihak Lazada akan meminta kita memasukkan alamat emel. Apa yang Lazada cuba lakukan ialah mengumpul sebanyak boleh maklumat menghubungi pelanggan mereka – simpan database. 
Database yang disimpan seperti alamat emel memudahkan Lazada menghantar newsletter tentang promosi yang bakal berlaku atau sedang berlangsung. Begitu juga dengan tawaran istimewa sempena hari-hari keraian seperti Hari Ibu, Hari Bapa, Hari Guru atau lain-lain. 
Pelanggan akan berasa sangat dekat dengan Lazada biarpun mereka mungkin tidak melawat laman Lazada setiap hari. Semua ini hanya berlaku dari emel pelanggan sahaja! 
Selalu lihat tak iklan Lazada di Facebook. Selalu sangat jawapannya. 
Lazada memang memanfaatkan setiap platform yang mempunyai ramai bakal pelanggan nampaknya. Mereka beriklan di Facebook terutamanya. Ini juga menunjukkan pengiklanan di media social masih lagi relevan.
4. Fungsi retargeting
Ia seperti sistem mengejar bakal pelanggan. Ceritanya begini..
Kita mungkin pernah melawat laman Lazada untuk survey harga telefon pintar. Dan sememangnya kita memang ada niat membeli, jadi cuba survey harga dahulu dan membandingkan beberapa jenama telefon sebelum membuat sebarang pembelian di Lazada atau mana-mana kedai fizikal setempat. Selepas survey, kita tutup laman Lazada begitu sahaja. 
Apa yang berlaku kemudiannya, hari-hari selepas itu kita mungkin tidak singgah di Lazada, tetapi kita ‘dikejar’ iklan-iklan Lazada dengan item telefon pintar. Buka Facebook, ads yang keluar menunjukkan iklan telefon oleh laman Lazada. Buka Google pun ada juga iklan Lazada, bukan blog pun ada iklan telefon Lazada dengan diskaun istimewa. Pendek kata, mana-mana kita surfing kita akan melihat iklan smartphone by Lazada. Lazada mengejar kita! 
Inilah yang dinamakan fungsi retargeting
Dan apa anda fikir bila bakal pelanggan sentiasa diikuti oleh iklan, malah item yang muncul pula ialah item yang memang difikir-fikir mahu dibeli? Besar kemungkinannya, bakal pelanggan akan tersangkut juga dengan ‘perangkap’ ini. Hehe
5. Buat tawaran untuk sertai sebagai ejen affiliate
Apabila ada program ejen Affiliate, trafik ke laman Lazada pasti akan meningkat. Modusnya mudah kerana ejen-ejen affiliate akan berkongsi url promosi mereka di merata-rata platform di internet seperti di forum, blog dan media sosial. Ini akan menjadi backlink kepada laman Lazada. 
Contoh PROMOSI Lazada
Ramai orang yang dapat dibawa ke laman jualan Lazada bermaksud peluang jualan juga akan meningkat.
6. Bonus: selalu buat promosi harga runtuh setiap bulan

Siapa tak suka HARGA RUNTUH? Semua orang suka. Itu belum masuk lagi diskaun jika menggunakan kad Maybank, free delivery dan lain-lain. 
Bagi sesetengah orang, promosi harga runtuh boleh menjadi titik mula berurusan dengan pihak Lazada buat pertama kali kerana risiko kerugian yang amat kurang. Lagi pula ia berbaloi untuk menilai kecekapan urusan belian dan membina keyakinan untuk pengalaman seterusnya.

Ha dah tahu kan 6 strageti pemasaran dan pengiklanan Lazada? Yang mana boleh diubahsuai untuk strategi perniagaan anda, Jaja cadangkan anda lakukan segera!

Semoga berjaya!


Rujukan:

18 Julai 2017

Set Detoks Shaklee

10:59 PG 0 Comments

Detoks adalah proses penting badan yang harus berlaku setiap hari. Namun kadangkala tak setiap hari badan kita berjaya detoks dengan berkesan. Keberkesanan sistem detoks banyak bergantung kepada gaya hidup kita; senaman, cara makan, jenis aktiviti, pencemaran sekeliling dan tabiat hidup. Lama-kelamaan toksin boleh berkumpul dan menjadi banyak akibat proses detoks yang kurang efektif oleh organ kita akibat ia tidak mampu menampung toksin yang banyak itu.

Mari bantu organ detoks kita!

Bantu ia untuk melakukan tugas detoks dengan berkesan di samping bantuan Set Detoks Shaklee ;)


Organ Detoks dalam Badan Kita

Badan kita membuang toksin yakni bahan beracun hasil metabolisme badan atau bahan buangan yang tidak berguna dari badan. Berpeluh, membuang air kecil dan besar, bernafas adalah cara bagaimana bahan buangan dan toksin ini dekeluarkan oleh badan kita.

16 Julai 2017

Mesti Cuba: Sedap dan Menyegarkan - 3 Resepi Jus Detoks Sendiri di Rumah!

10:36 PG 0 Comments
Jom buat jus detoks sendiri di rumah!

Pelbagai resepi detoks - pernah cuba tak?

Detoks banyak kebaikannya. Proses detoks adalah proses di mana badan membuang bahan toksin yang terkumpul di dalam badan. Toksin yang banyak di dalam badan boleh menyebabkan badan terdedah kepada risiko pelbagai penyakit sama ada ringan atau kritikal. Kita mendapat toksin dari pelbagai punca seperti diet yang tidak sihat, pencemaran dan stress. Boleh baca lanjut tentang kepentingan detoks di sini.

Ada pelbagai cara untuk detoks seperti puasa, eat clean, memakan suplemen dan mengamalkan jus detoks.

Kali ini, mari ketahui 3 resepi jus detoks yang hanya boleh dibuat di rumah!

6 Cara Mendapatkan Tidur Berkualiti

1:15 PG 0 Comments
Ada masalah mendapatkan tidur berkualiti?
Bagusnya tidur yang lena
Kadangkala, walaupun tempoh tidur kita di malam hari lama mungkin menjangkau 8 ke 9 jam lamanya, bila bangun pagi badan masih juga rasa letih-letih dan lesu. Hal ini disebabkan tidur yang tidak berkualiti! Ada pula orang yang tidur Cuma 2-3 jam sehari tetapi badan mereka cukup segar ketika bangun kerana mereka mendapat tidur yang lena dan berkualiti dalam tempoh yang singkat itu. 

Maka, tidur yang berkualiti bukanlah bergantung kepada tempoh tidur, sebaliknya sebanyak mana kita mendapat tidur yang lena dan cukup untuk memulihkan tenaga.

14 Julai 2017

6 Tips Amalan Menjaga Usus dengan Baik

12:32 PTG 0 Comments
Usus? Nak jaga usus dengan baik?

Struktur Usus Besar dan Usus Kecil
Di dalam badan kita terdapat 2 jenis usus iaitu usus besar dan usus kecil. Usus kecil menjadi tempat di mana semua zat makanan yang kita makan diserap ke dalam tubuh untuk digunakan oleh sel-sel badan kita melakukan pelbagai fungsinya selepas makanan dicerna . Usus besar pula menjadi tempat sisa-sisa makanan yang tidak tercerna atau yang tidak berguna dikumpulkan dari usus kecil sebelum ia disingkirkan sebagai najis.


Keperluan Menjaga Usus dengan Baik

Ya, perlukah kita menjaga usus dengan baik? Jawapannya ya, memang perlu.
Jika melihat kepada fungsi usus, kita akan memperoleh manfaat berikut daripada usus yang sihat:
      -           Zat makanan dapat diserap secara optimum oleh badan. Usus yang sihat menjalankan tugas penyerapan dengan begitu baik sekali. Apa yang kita makan, kita mendapat semua zat daripada makanan tersebut. 
      -          Usus kecil juga menjadi stesyen terakhir bagi pencernaan kelas makanan karbohidrat, protein dan lemak kepada unit teringkasnya. Usus yang sihat dapat mencerna dengan sempurna dan dapat mengelakkan masalah ketidakhadaman
      -          Proses pembuangan najis (perkumuhan) adalah satu proses yang penting supaya badan kita boleh membuang bahan tidak berguna dalam badan. Bahan yang tidak berguna kepada badan ini, jika disimpan terlalu lama di dalam badan boleh menyebabkan ia menjadi toksid kepada badan dan mendatangkan pelbagai jenis penyakit. Usus yang sihat akan memastikan semua fungsinya berjalan dengan lancar.

Masalah Usus

Kebiasaannya, kita terdedah kepada masalah sembelit, berak berdarah dan ketidakhadaman jika bercakap tentang usus. 

Sembelit ialah kesukaran membuang najis / air besar. Ia disebabkan oleh kita kurang memakan serat dan mencukupkan pengambilan air sehingga menjadikan pergerakan najis di dalam usus besar menjadi lambat dan mengeras. Silap-silap boleh buasir pula.

10 Julai 2017

6 Tip Kekal Bertenaga Semasa Puasa

2:54 PTG 0 Comments
Berpuasa memang menguji lapar dan dahaga. Lemau ke ketika berpuasa? Sehingga membuatkan potensi kerja menurun? Eh jangan begitu. Puasa Ramadhan dan puasa-puasa sunat difardhukan kepada umat Islam supaya kita lebih bersyukur di samping melatih melawan nafsu bukan sekadar lapar dahaga, tetapi nafsu amarah dan sifat-sifat mazmumah juga. Jadi berpuasa bukan alas an untuk kita lemau, bermalas-malas dan terlepek tak bertenaga. Jomlah kekal bertenaga semasa puasa!


Tip ini diolah semula di atas inspirasi perkongsian oleh Dato’ Dr Rajbans Singh, Presiden Persatuan Kesihatan Malaysia di dalam risalah Shaklee edisi Jun 2017. Walaupun sekarang kita sudah berada di bulan Syawal selepas sebulan menempuh puasa bulan Ramadhan, semoga tip ini dapat digunakan pula untuk menjayakan puasa 6

08 Julai 2017

Info: Penyakit Anjing Gila atau Rabies

9:21 PG 0 Comments
Baru-baru ini gempar tentang kes kematian 2 beradik di Serian, Sarawak disebabkan oleh penyakit anjing gila.


Kes pertama ialah kanak-kanak berumur 4 tahun yang mula mengalami demam sejak 5 Jun lalu. Walaupun sudah ke klinik, kanak-kanak tersebut semakin tenat, mengalami kesukaran bernafas, bersifat agresif dan hidrofobia. Mengikut cerita, dia terkena gigitan anjing kira-kira 2 ke 3 bulan sebelum itu.

Berlainan dengan si adik, kakak kanak-kanak kes pertama tersebut pula menunjukkan gejala iaitu demam, agresif, hidrofobia dan sawan hanya selepas 1 bulan sahaja terkena gigitan anjing.

04 Julai 2017

Petua Mengetahui Jenis Kulit Wajah

3:31 PTG 0 Comments
Apa jenis kulit wajah anda? 

Jenis kulit wajah seseorang dengan seorang yang lain memang tak sama. Mungkin anda pernah lalui situasi yang membuktikan hal ini. Contohnya, anda sesuai pakai Pencuci Muka A tapi kawan anda tak serasi pun Pencuci Muka A, beliau lebih sesuai deng Produk Muka B. Kalau anda guna Produk Muka B? –isy jadi pedih-pedih pula. Ha pernah tak macam tu?

Jaja sebelum ini pernah juga cuba beberapa jenis jenama pencuci muka. Ada yang bila pakai jadi kering saja muka. Kemudian baki pencuci muka yang masih banyak diberilah pada saudara. Iyalah kan takkan pula nak membazir. Bila beliau pakai, amboi serasi pula. Okey then Jaja akui memang jenis kulit kita tak sama masing-masing, jadi pencuci muka pun kenalah pandai-pandai pilih dan guna yang sesuai dengan kulit.. kalau tak, lebih mudaratlah kulit wajah nanti.

03 Julai 2017

Selamat Hari Raya 2017 / 1438H :) :)

4:18 PTG 0 Comments
Assalamualaikum..

SELAMAT HARI RAYA semua!

Selamat Hari Raya korang!
Raya this year tak raya di mulut sangat cik Jaja, hehe.

Raya di mulut means makan itu makan inilah :D

Sebenarnya on the last day puasa tempoh hari, Jaja terkena ulser dalam mulut. Ada 2 ulser yang jadi, satu dekat bibir atas kanan sebelah dalam dan satu lagi dekat hujung lidah sebelah kiri. Erghh boleh tak anda bayangkan azabnya? Bibir dah jadi macam bibir seksi Angeline Jolie dah ha. Haha.

That’s why tak boleh makan dengan happy. Nak sengih pun duk cover! Hati tu teringinlah nak makan macam-macam kan, tapi bila kenangkan pedihnya bila nak kunyah tu terus bantut selera nak makan. End up dengan makan begitu sederhana.. yeahh ada hikmahnya lah kan :) Sekurang-kurangnya Jaja tak melantak tak ingat dunia? Hihi

Sebenarnya dah lama sangat Jaja tak kena ulser mulut ni. Alhamdulillah sedar tak sedar mungkin asbab pengambilan suplemen dan air putih yang cukup. Dulu memang selalu jugalah kena. The first thing yang Jaja perasan is Jaja memang kurang sangat minum air putih. Sebab itulah agaknya ya. 

Sekarang bila mengenali Shaklee dan amalkan vitaminnya Jaja lebih prihatin dengan penjagaan kesihatan diri.. dulu tak cakna sangat, sekarang rasanya more appreaciate it. Minum air putih banyak, skip MSG dalam masakan, kurangkan gula garam dan minyak, choosy.. hehe :) Orang kata sihat sebelum sakit.. so never let your health down. Batang tubuh kita ni cuma satu aje kan.

Okey, hari ini Jaja tak berniat nak kongsi info apa-apa, tapi just nak share kemeriahan Raya Jaja. Jaja harap anda semua pun happy belaka! Have fun to see my Raya photos ya ;)

Ada ketupat dan rendang barulah raya!
Tetamu di raya pertama..

...dengan anak-anak buah ..
Jaja tak suka pakai shawl... hahaa


Duit raya... anak buah punya ;) Jaja? Habuk pun tarak :'(


"Kau dah kenapa kak nyorok belakang haku?"

Posing ngan rambutan pun jadi..

Selamat Hari Raya semua.. Maaf Zahir & Batin ya ;)

Ini antara momen Raya Jaja tahun ini.. haa korang macam mana? Mesti meriah juga kan di samping keluarga dan rakan-rakan? ;)

Jaja harap Syawal ini disambut dengan penuh kesyukuran, manakala Ramadhan yang baru berlalu menjadi titik tolak untuk pembaharuan iman dan amal kita masing-masing. Moga Allah menerima segala amalan.. amin.